Mereka yang bekerja sendiri boleh mencarum dengan PERKESO termasuk pekebun

ALOR SETAR- Mereka yang bekerja sendiri boleh mencarum dengan PERKESO walaupun terlibat sebagai pekebun dan sebagainya.

Exco Agama Pendidikan dan Sumber Manusia Negeri Kedah, Brigadier Jeneral (B) Dato’ Najmi Ahmad berkata, PERKESO hanya mengenakan caruman 40 sen sehari dengan jumlah keseluruhan RM12 sebulan.

Menurutnya, pencarum akan menerima banyak faedah termasuk jika mengalami kemalangan dan sebagainya.

“Sebenarnya jika kita melakukan pekerjaan sendiri, sama ada dia petani atau peniaga-peniaga kecil dan sebagainya, di bawah Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri dibawah Peruntukan Akta Pekerjaan Sendiri 2017, di mana pekerja-pekerja sendiri boleh mencarum dengan PERKESO.

“Dalam bekerja sendiri, sama ada dia menoreh getah atau buat apa pun jika dicarumkan maka dia akan mendapat faedah-faedah itu. Ini antara usaha pembelaan kepada masyarakat yang sedang berhadapan dengan masalah ekonomi terutamanya golongan B-40,”katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan lisan ADUN Bukit Lada , Ustaz Salim Mahmood pada Sidang DUN di Wisma Darul Aman hari ini.

YB Najmi berkata, kesedaran untuk masyarakat yang kehilangan pekerjaan untuk bangun bekerja sendiri dan mencarum perlu dimainkan semua pihak termasuk agensi kerajaan, ketua kampung dan para imam.

“Bekerja sendiri ini banyak, tanah-tanah terbiar pun boleh diusahakan dan ini jika dilakukan boleh mencarum dengan PERKESO.

“Saya rasa ini peluang perlu diambil masa ini,”katanya.

Sumber: Pejabat Exco Agama Pendidikan dan Sumber Manusia Negeri Kedah

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *